proviola logo

ProViola viihdyttää
ProViola - JouluCD
Kalevi Kiviniemi
Yhteydenotto


osoite
Kalevi Kiviniemi, urut, CV

Kansainvälisesti arvostettu konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi (s. 1958), on perehtynyt erityisesti ranskalaiseen musiikkiin. Hän teki opintomatkoja Pariisiin 1981, 1982 ja 1986. Hän on konsertoinut useaan otteeseen Pariisin Notre-Dame-katedraalissa ja Saint-Clitilde-basilikassa sekä levyttävyt Orléansissa ja Rouenissa historiallisilla Cavaillé-Coll-uruilla.

KIviniemen kansainvälinen ura lähti käyntiin 1990-luvun alussa Japanissa ja Lontoossa pidetyistä konserteista, laajentuen pian muualle Eurooppaan sekä Yhdysvaltoihin, Venäjälle, Aasian, Australiaan ja Filippiineille. Soolo- ja kamarimusiikkikonserttien lisäksi Kiviniemi on esiintynyt useiden nimekkäiden orkesterien, kuten Moskovan kamariorkesterin ja Moskovan sinfoniaorkesterin solistina. Hän on toiminut myös kansainvälisten urkukilpailujen tuomaristossa (Nürnberg 1996, Capri 1998, Speyer 2001, Korschenbroich 2005) sekä pitänyt mestarikursseja mm. Ruhrin yliopistossa Bochumissa. Lahden kansainvälisen urkuviikon taiteellisena johtajana Kalevi Kiviniemi toimi kymmenen vuoden ajan v. 1991-2001.

Kiviniemi on tehnyt yli 120 levytystä, mm. historiallisilla soittimilla Yhdysvalloissa, Luxemburgissa, Filippiineillä, Australiassa, Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä ja Saksassa. Kiviniemi on saanut lukuisia levypalkintoja, mm. kaksi kultalevyä ja yhden platinalevyn. Muista levytunnustuksista mainittakoon Improvisation-levyn valinta vuoden 2000 tähtilevytykseksi englantilaisen The Organ -lehden palstoilla sekä Janne-palkinto parhaasta  suomalaisesta soololevystä. Levypalkintojen lisäksi Kalevi Kiviniemelle on myönnetty muitakin tunnustuksia urkutaiteilijana, mm. Luonnotar-palkinto Lahden Sibelius-festivaalilla v. 2003 sekä v. 2004 Organum-seuran kiertopalkinto ansioituneesta työstä suomalaisen urkutaiteen hyväksi. Vuonna 2009 Kiviniemelle myönnettiin säveltaiteen valtionpalkinto. Kansainvälisten arvioiden mukaan Kalevi Kiviniemi kuuluu aikamme merkittävimpiin muusikoihin.


Logo2